40-årsjubileum och Umespiran 2016

17 november 1976 grundades Föreningen Byggnadskultur i Umeå och detta har firats med föredrag, tårta och utdelning av Umespiran 2016 samt ett hederspris.

dsc_0465

Så här lyder motiveringarna:

Umespiran 2016 tilldelas Statens Fastighetsverk och renoveringen av Gamla Cellfängelset i Umeå. Renoveringen, som är utförd med omsorg och ansvar, visar på en gedigen kunskap om såväl hantverk som kulturhistoria. Transformeringen av fängelset till ett hotell är ett bevis på att äldre tiders arkitektur kan anpassas till samtidens behov utan förödande ingrepp på den ursprungliga utformningen.

Anders Nordström, Historiska Hus i Norr, tilldelas Umespiran 2016 för stor kunskap inom byggnadsvård i synnerhet och byggnadskultur i allmänhet. Med ett brinnande engagemang har han vid ett flertal tillfällen varit en bebyggelse- och arkitekturhistoriens försvarare och beskyddare.

Rolf Sixtensson tilldelas ett hederspris för långt och troget engagemang och medlemskap i Föreningen Byggnadskultur i Umeå. Som en av föreningens grundare har han bidragit både till att utveckla och förvalta föreningens verksamhet.